Implementing Family Care

Sonia_family_care1

I förra veckan var Sonia i Sydafrika och deltog i ”Implementing Family Care in Africa” en konferens som samlade deltagare från 31 länder. En av de organisationer som bjöd in var Give a Child a Family som startades av EFK-missionärererna Basil och Monica Woodhouse.

Sonia var en av paneldeltagarna och talade om vilken roll församlingar och andra samfund kan ha i familjeomsorg och vikten av att alla barn ska växa upp i en kärleksfull familj. I många år har allt för många afrikanska barn växt upp på institutioner och 1,6 miljoner barn i Moçambique är föräldralösa. De som har det svårast är barn med funktionshinder.

Sonia_family_care4Det är en stor utmaning att få församlingar att leva upp till Jakobs brev 1:27, ”Men att ta sig an föräldralösa barn och änkor i deras nöd … är en gudstjänst som är ren och fläckfri inför Gud och Fadern”. Idag är det sällan en fråga som prioriteras i församlingarna, men något som vi ser som en utmaning att arbeta för. Barnskydds-frågor (Child Protection) är en viktig fråga för oss och i ett land som Moçambique där det sociala skyddet inte fungerar måste församlingarna gå in och ta ett stort ansvar.

Sonia_family_care5Give a Child a Family (GCF), som är baserat i Sydafrika, är en organisation som har kommit långt i de här frågorna. De har skrivit avtal med den Moçambikiska regeringen om att införa familjeomsorg i stället för barnhem, det som är skrivet i African Charter on the Rights and Welfare of the Child och Barnkonventionen – barn ska växa upp i familjer. Behoven i Moçambique är överväldigande och vi har i många böner sökt ett svar hur vi ska kunna arbeta med de här frågorna. Vi ser att Gud har öppnat en dörr för ett gott samarbeta mellan oss och GCF i Moçambique. Det innebär bl.a. att vi kommer att tillbringa en viss tid hos dem i Sydafrika för att få utbildning.

Sonia_family_care2

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.