Utsatta flickor i Afrika

”Min styvfar brukade ta med mig till sitt rum när mamman inte var hemma” berättar Flora* 14 år. Hennes berättelse som är sann är tyvärr mycket lik många andra moçambikiska tonårsflickors erfarenhet, i låg ålder blir de mammor till barn som följden  av våldtäkt.

Floras mamma skilde sig från hennes far när hon fortfarande var liten och eftersom mamman var arbetslös gifte hon sig med en annan man som lovade försörja henne. När Flora var 10 år gammal började hennes styvfar våldta henne när mamma inte var hemma. En dag fick Flora mod att berätta hemligheten till sin mamma. Till hennes förvåning upptäckte hon att hon redan visste om det. Med hennes egna ord och med tårar i ögonen säger hon: ”När jag inte längre stod ut beslutade jag att avslöja allt till min mamma. Tyvärr, insåg jag att hon redan visste. Jag vet inte varför, men kanske för att vi skulle få behålla vår försörjning, hon gjorde i alla fall inget åt det … ”

Fem år efter skilsmässan besökte  hennes riktiga pappa Flora och fann att hon var gravid. Grannarna berättade att styvfadern var barnets pappa och då beslutade Floras pappan att ta med henne hem. Nu bor Flora med henens pappa och hon är mamma till ett litet barn, men har inget hopp för framtiden. Hon gick aldrig i skolan, fick aldrig lära sig portugisiska och är arbetslös. Hon har heller aldrig fått hjälp att bearbeta sitt trauma.

Tyvärr är Floras berättelse mycket vanlig i Moçambique och många andra afrikanska länder där EFK arbetar. Vem kommer att stå upp för Flora eller andra flickor i hennes situation, när kulturen skyddar våldtäktsmännen, då de är de som försörjer familjen? ”Inga annan behöver veta om detta, detta är familjens hemlighet”. Vad är kyrkans roll i allt detta? Vem ska tala för de mest utsatta barnen och söka social rättvisa för dem?

Skydda utsatta barn

EFKs program om Child Protection i Swaziland

EFKs program om Child Protection i Swaziland

EFK Afrika  har ett nytt program som heter ”Developing a safe place for children within InterAct and it’s partners”.  EFK ansvarar för programmet och Innehållet är utvecklat av Give a Child a Family, en barnskyddsorganisation som Monica Woodhouse, EFKs missionär, leder (läs mer www.giveachildafamily.org.za). Monicas kollega Steven Wetton är också med och bidrar med sin erfarenhet och kunskap.

EFKs program om Child Protection i Sydafrika

EFKs program om Child Protection i Sydafrika

Programmet handlar om social rättvisa, barnskydd och barns rättigheter. Församlingar och andra partners får undervisning och utrustas att jobba för att skapa trygga miljöer för barn i våra partnerorganisationer och i samhället. Anneli Dägernäs är programkoordinator och jag är pedagogisk koordinator för detta fantastiska program. Det är ett stort privilegium att arbeta med detta underbara team som har ett stort hjärta för utsatta barn i Afrika.

Sonia

*Flora heter egentligen något annat.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.