En ledare summerar sin tjänst

Samuel Pedro_9

Samuel Pedro är Superintendent för Igreja União Batista de Moçambique (IUBM), som är EFKs partner sedan snart 100 år. Han valdes till ledare strax efter att vi kom till Moçambique som missionärer 2011, och under åren har jag som EFKs representant kunnat följa honom i hans uppdrag. Mandatperioden är på fem år, så hans tjänst går ut i november i år och jag bad honom börja sammanfatta sin tid som ledare för kyrkan. Vi går igenom årsrapporter, statistik och pratar om utmaningar och förändringar i kyrkan under hans tjänst. Kyrkan är stor, finns i hela landet och representerar många folkgrupper och kulturer. Det finns många stora utmaningar.

Samuel berättar att en av de saker som han är mest nöjd med är han fått leda arbetet med att omforma kyrkan från att vara centralt styrd till att varje lokal församling blir självständig. Det har stimulerat rörelsen och skapat liv och nytt engagemang.

Samtidigt, det som Samuel brinner mest för är utbildning och träning av pastorer och församlingsledare. Kyrkan har ca. 3000 pastorer som oftast helt saknar utbildning och drömmen är att kunna öppna center för träning och utbildning ute i landets tio provinser. Två är redan i funktion. Tidigare har man utbildat pastorer i Maputo, men landet är stort och resor är svåra. Det är inte rätt att kräva att ledarna ska överge sina familjer ute i provinserna för att få utbildning i stan, det är bättre att ta med utbildningen ut till provinserna. Här behövs mycket stöd, främst inköp av undervisningsmaterial, biblar och teologisk litteratur, men även besök av bibellärare som reser ut i provinserna.

De här är processer som EFK är med och stöttar och som vi följer med stort intresse.

Hasse Persson

Samuel Pedro_2Samuel Pedro_3

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/hassepersson.com/maputogate.com/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405